De juiste manier van stoken

Gebruiksinstructies eerste gebruik van uw houtkachel.

Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.

Het goed laten branden van de kachel en een goede schoorsteentrek zijn afhankelijk van de wind- en weersomstandigenheden, uw warmtebehoefte, correcte aanmaakmethode en goed gedroogd hout. Het vergt soms enige oefening om uw kachel correct te laten branden.

Gebruik nooit nat of niet goed gedroogd hout. Uw hout dient tenminste 1 jaar, bij voorkeur 2 jaar afgedekt en droog bewaard te worden, alvorens dit hout te gebruiken voor het stoken van uw kachel. Gebruik geen drijfhout, geïmpregneerd hout of spaanplaat. Hierbij kan giftige rook en damp vrijkomen.

Gebruik de Zwitserde stookmethode voor schoon verantwoord stoken.



Hoeveel as mag er in de kachel achterblijven?

Laat altijd een laagje van 2-3 cm op de bodem van uw kachel liggen.
Deze as vormt een isolerende laag net als de stenen aan de zijkant in de kachel
Het zorgt voor een hogere verbrandingstempertuur en een schonere en betere verbranding.
Tevens beschermd de aslaag het rooster. De aslade moet moet regelmatig worden geleegd.

Let op!
Bewaar geleegde as enige dagen in een speciale asemmer zodat de gloed in de as goed gedoofd is.
Pas daarna kunt u de as weggooien bij uw afval.

© 2012 - 2020 Houtkachels & Haardenshop.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel